Alex Finlay: Minden félelmed – Könyv – kritika

Alex Finlay: Minden félelmed - Könyvborító

Rendesen oda tud vágni az amerikai álomnak, ha egy nagy kővel ripityára vered a barátnőd fejét. Danny Pine márpedig éppen ez okból kifolyólag vendégeskedik a Fishkill Büntetés-végrehajtási Intézetben. A családja azonban töretlenül hisz az ártatlanságában és évek óta küzdenek a felmentéséért. Danny-nek a családtól eltávolodott öccse, Matt szörnyű hírt kap: a mexikói nyaraláson résztvevő hozzátartozói mindannyian életüket vesztették egy balesetben. A körülmények az idő előrehaladtával egyre gyanúsabbnak tűnnek… Matt elhatározza, hogy kideríti az igazságot. Alex Finlay a Minden félelmed drámai felütése ellenére is meglepően családbarát thrillert alkotott.

A Minden félelmed írásstílusa meglehetősen jellegtelen. Semmi különleges jellemzője nincs, naponta tucatjával jelennek meg a hasonlóan visszafogott színvonalon íródott könyvek. Amiben viszont Alex Finlay nagy sikerrel vette az akadályokat, az a regény felépítése. Matt magánnyomozásával egyidejűleg megkapod a Pine család többi tagjának visszaemlékezéseit egészen a tragikus végkifejletig.

Ugyancsak külön fejezeteket kap az ügyben nyomozó FBI ügynök, Sarah Keller is. A Minden félelmed tehát számtalan úton kanyarog előre, és ezek majd mindegyikén valamilyen váratlan fordulatot tartogat. Újabb és újabb csavarokat és természetesen újabb lehetséges gyanúsítottakat játékba hozva. Az ilyen rafinált trükkök pedig kiválóan meg tudják emelni egy thriller élvezeti értékét.

Alex Finlay könyvének jó értelemben vett kiszámíthatatlansága egészen sokáig képes leplezni azt a tényt, hogy a Minden félelmed főbb szereplői, azaz a Pine-család tagjai, nem túl kidolgozott karakterek. Matt, akit legjobban megismersz közülük, igazi derék amerikai átlagpolgár, és körülbelül ennyi.

Ennek ellenére nagyon könnyű azonosulni azonosulni mindannyiukkal. Nem véletlenül hangzott el e poszt elején a családbarát jelző. Finley thrillere csak úgy menet közben – mialatt vázlatos tablóképeket villant fel a mindennapok Amerikájáról – felrajzolja egy tisztességes és a bajban is összetartó hétköznapi család képét.

Ugyanúgy hangsúlyos jelleget kapnak családi vonatkozások – enyhén feleslegesnek is tűnő módon – Keller ügynök esetében, aki a könyv legjobban kidolgozott személyiségének bizonyul. (És a Minden félelmed végére lassan tiszteletbeli családtagnak minősül.)

A könyv hatása jelentős mértékben azon alapul, hogy tudod, mi fog történni, és emiatt egyre növekvő nyugtalansággal figyeled a könyv lapjainak fogyatkozását. Ez a nyomasztó érzés különösen Maggie fejezeteit olvasva szembetűnő, hiszen Matt Pine húga a jelenkori TikTok-szakértő tinédzsererek tökéletes ellentéte: elhivatott, okos és kedves, a mindenkori tökéletes kishúg eszményképe.

Amikor elérkezik az elkerülhetetlen vég, azt Alex Finlay olyan elegánsan és kíméletesen vezényli le, hogy rögtön nyilvánvaló válik a Minden félelmed egyik nem várt tanulsága: Finlay nyilvánvalóan a leginkább családbarát amerikai írók közé tartozik! Ilyen jeleneteket csak kifejezetten JÓSZÍVŰ thriller-szerzők képesek leírni!

A könyv másik fő tanulsága ez: ne bérgyilkosként keresd a kenyérrevalót, ha különös ismertetőjeggyel rendelkezel. Különösen az arcodon.

Az én drága Manci nénikémnek a dohányzástól rekedt a hangja és öreg korára egy rusnya bibircsók telepedett pergamenszerű arcbőrére. Már csak emiatt sem tanácsolnám neki, hogy felbérelt banditának álljon!

Ha már Manci nénikémnél tartunk: az öreglány – mint igazi krimirajongó – körülbelül a könyv felénél kitalálta, hogy ki áll az események hátterében. Szóval akár te is kitalálhatod, és onnantól azért már nem lesz akkora élmény a könyv hátralévő része.

A Minden félelmed zárása a könyv leggyengébb összetevője. Egy thrillernél ugyebár nem ártanak ilyenkor a megdöbbentő fordulatok, a fokozott izgalom, némi akció, satöbbi. Nos, ebből a könyvből minden ilyesmi hiányzik; a befejezés feltűnően sablonos és élettelen.

Alex Finlay Minden félelmed című könyve olyan thriller, amit azok is bátran elolvashatnak, akik nem szeretik, ha túlságosan megborzongatják őket.

7.5/10

Alex Finlay Minden félelmed
Animus Kiadó. 2021. 374 oldal

Ez is érdekelhet:
Chris Carter: A nevem: Halál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük