Jo Nesbo: Vérhold – Könyv – kritika

Jo Nesbo: Vérhold - könyvborító

Ha alkoholista zsaru lennél, és összecsapnának a fejed felett a hullámok, akkor Los Angelesbe utaznál, hogy halálra idd magad? Vagy csak a sarki kocsmáig mennél? Harry Hole Los Angelesben köt ki. Egy, akarom mondani, kettő sorozat-gyilkosság, a jó szíve és egy zsíros csekk hatására azonban visszatér Oslóba. Tíz napja van, hogy elkapja a tettest. (Közben Oslo egén feltűnik a vérhold. Jól van, jól van, ez mindössze hangulatfestő elem.)

De maradjunk még egy kicsit az alkoholizmusnál. Egy los angelesi repülőjegy árából vajon mennyi sör jön ki? Túl sok ahhoz, hogy elutazz, én mondom. Másfelől egy alkoholista nyomozó az milyen már? Jó, tudjuk, hogy sok a feszültség, meg minden, de ott van például Hercule Poirot, a csavaros eszű belga, aki egyáltalán nem izgatja magát a gyilkosságok miatt, inkább remekül szórakozik nyomozás közben.

Na szóval egy alkoholista zsaru, most képzeld el, a saját keresztkérdései közben jobban összekeveredik, mint a gyanúsított. Nem fog az agya, no. Vagy egyszer csak hirtelen ki kell mennie hányni. Vagy teszem azt, pisztolypárbajt vív egy bűnözővel és puff, mellé lő. A fejére céloz és helyette a gyomrát találja el. Rossz belegondolni mindezekbe. Hagyjuk is az egészet!

Fogadjuk el, hogy Harry Hole betintázva is megállja a helyét! Jó, de akkor miért olyan mégis az egész nyomozás, mintha a nagy Harry Hole folyton csak szerencsétlenkedne? Hát ez magától értetődik: egy sorozat-gyilkos utáni nyomozás nem fáklyásment.

Jo Nesbo-re jellemző, hogy szereti alaposan megkeverni az olvasót, gyanúsítottak egész sorát dobja be, sőt egyszerre akár többet is, akik papíron rettentesen sanda alaknak tűnnek, azonban te nagyon jól tudod, hogy az egész csak elterelő manőver.

Így amikor végre kiderül a gyilkos személye, egy cseppet sem lepődsz meg, hiszen pontosan őrá számítottál az elejétől fogva. Egy olyasfajta fickóra, akinek megint csak KURVÁRA sok ráérő ideje van:

„… fel kellett erősítenem a vonzerőmet, így aztán bekentem magamat a székletemből kivont bélnedv illatanyagával ..”

(Végül is, miért ne?)

Ez pedig azt mutatja, hogy Nesbo trükkjei hajlamosak néha befuccsolni, hiszen annyiszor láttad már őket. (Más a helyzet természetesen, ha még csak pár könyvet olvastál tőle.)

Azt, hogy a Vérhold krimiként annyira nem nyűgöz le, mint a sorozat korábbi részei, az is tanúsítja, hogy a most magánnyomozóként közreműködő Harry és kis csapata jószerivel semmire nem magától jön rá, mindössze követik a tettes által szándékosan hátrahagyott nyomokat. Márpedig ezt a bűncselekményt ebben a formában maga Truls Brentsen, minden idők egyik leghaszontalanabb rendőre is simán felderítené.

Ha már Brentsennél tartunk. Sok könyv és film eljátszik azzal a fordulattal, amikor a főhős és korábbi veszélyes ellensége, egy általában teljes joggal rühellt szemét alak összefogni kényszerülnek egy ez utóbbinál jóval erősebb fenyegetés ellen. Truls Brentsenben nincsen semmi nagy formátumú. Ellenségnek, igaz, ellenség, de csak egy szemét alak, – legalábbis sokáig az volt. Pár rész óta viszont valami megváltásféle zajlik a részvételével, ami óhatatlanul is kivívja a rokonszenvet Beavis skandináv unokatesója irányában.

Hajrá, Truls! Csak aztán nehogy a végén közös magánnyomozó-ügynökséget nyissanak Harry-val, aki a regény végén egyelőre megint ott tart, hogy valószínűleg kénytelen lesz árufeltöltőként elhelyezkedni, ha nem akar éhen halni.

Szóval a Vérhold nem a legizgalmasabb bűnügyi történet. (Persze a Késnél így is sokkal jobb. Kis jóindulattal MAJDNEM hozza a korai Hole-könyvek hangulatát.) Mindenesetre, aki olvassa a sorozatot, azt már viszi magával a lendület. Hiszen jó lenne tudni, mi a helyzet, vagy mi lesz a helyzet Harry-val. Nem utolsósorban a csajok terén is. (Katrine vagy Alexandra?) Meg aztán azt is minden olvasó pontosan tudja, hogy a következő oslói sorozatgyilkos utáni nyomozásban Harry Hole MINDENKÉPPEN részt fog majd venni. Meg azt is, hogy Harry legtöbb problémáját megoldaná, ha alávetné magát a poliamória dícséretes, ámde egyelőre szokatlan gyakorlatának. Meg egy alkohol-elvonó kúrának.

7.9/10

Jo Nesbo: Vérhold (Harry Hole 13.)
Animus Kiadó. 2023. 429 oldal

Ez is érdekelhet:
Jo Nesbo: Kés (Harry Hole 12.)
Jo Nesbo: Birodalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük