Yangsze Choo: Éjszakai tigris – Könyv – kritika

Yangsze Choo: Éjszakai tigris - borító

Az 1930-as évekbeli Malajziában – mint Kelet-Ázsiában majdnem mindenhol – a babonák uralják a hétköznapokat. Például, ha éppen meghaltál, hát jobb, ha teljesen egészében vagy eltemetve, nincsenek erre meg amarra elszórt testrészeid. A túlvilágon ugyanis komoly problémáid lehetnek belőle… 

MacFarlane, az angol orvos halálos ágyán fekve arra kéri 11 éves háziszolgáját, Rent, hogy kerítse elő hiányzó kisujját és temesse mellé a sírjába, hogy a lelke békében nyugodhasson.

A megbízható és kötelességtudó Ren, aki az öt kínai erény egyikét viseli nevéül, felkerekedik, hogy teljesítse gazdája utolsó kérését.

Útja közben egyre közelebb sodorja a sorsa Li Jin-hez, az útját kereső fiatal kínai lányhoz, akit a patriarchális társadalom minden nyűge sújt. Tanulni szeretne, de a mielőbbi házasság van elé célként kijelölve. Hopp, ő is egyik kínai erényt viseli névként.

Lehet, hogy összetalálkoznak? Vagy bejönnek a képbe még hárman, hogy kilegyen mind az öt erény? Esetleg Shin, szemrevaló, ámde elhidegült mostohatestvérével is, hm, közelebb kerülhetnek egymással? (Ami az Éjszakai tigris legkevésbé váratlannak bizonyuló fordulata.)

Vagy az egész társaságot cakkumpakk BEZABÁLJA a környéken ólálkodó emberhúsra ácsingózó tigris?

Illedelmes szerelem. A maláj-kínai hiedelemvilág, egy kis természetfeletti, no meg néhány gyilkosság. Yangsze Choo első pillantásra nagyon izgalmas és egyedi stíluskavalkádot alkotott, azonban az Éjszakai tigris című könyv mégis inkább csak … ARANYOS.

A két főszereplő, Ren és Lin Ji maximális mértékben kedvelhető. Márpedig, egyértelműen az ilyen szereplőkkel rendelkező könyveket a legjobb olvasni. Ren-t azonnal magad is felfogadnád háziszolgának (és ki is taníttatnád, persze), Ji-t pedig, már amennyiben nem lenne éppen foglalt, azonnal feleségül is kérnéd. (Ebben hasonlít a Bridgerton-család első részének főhősére.)

Ők ketten a könyv legfőbb erősségei.

Az Éjszakai tigrist átszövő hiedelmek keleties egzotikumot kölcsönöznek a könyvnek. A természetfeletti, mivel leginkább az álmok szintjén jelentkezik, szerencsére nem igazán tántorítja el az erre kevésbé fogékony olvasót. A bűnügyek pedig, nos, nem sok vizet zavarnak, mert főleg csak a történet végére bomlanak ki. Szinte már feleslegesnek is tűnnek, mivel Choo nem túl ügyesen, kevés előkészítéssel integrálta őket a sztoriba. Csekély izgalommal szolgálnak, no.

Ami azért is furcsa, mivel az Éjszakai tigris más szinteken az elejétől a végéig tele van a várakozás visszafojtott izgalmával. Meglesz az ujj? Fény derül a valódi érzelmekre? Összetalálkoznak, akiknek össze kell? Etc.

Közben pár jólesően borzongató jelenettel is találkozol. És ráeszmélsz, hogy effajta szelíd és visszafogott könyvet csakis női író írhatott. Mégpedig egy jóindulatú lélek, aki MAJDNEM túl jóindulatú ahhoz, hogy kiemelkedő regény kerüljön ki a kezei közül.

Ha azonban könnyed, viszont mégis színvonalas, és mindenekelőtt bűbájos könyvre vágysz, akkor Yangsze Choo: Éjszakai tigris című regénye pontosan a megfelelő választás. 

7.9/10

Yangsze Choo: Éjszakai tigris
Könyvmolyképző Kiadó. 2021. 517 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük