Bernard Cornwell: Az utolsó királyság – Könyv – kritika

Bernard Cornwell: Az utolsó királyság

A 10. század második harmadára az addig igazából még nem is létező Anglia a megszűnés szélére sodródott. A több független, egymással is rivalizáló királyságot elözönlötték a dán hódítók. A Vikingek című sorozatból ismert Ragnar Lothbrok három derék csemetéje, no meg még pár ezer csatabárddal felszerelkezett vidám cimborájuk sorra hódoltatták be az angolszász területeket, mígnem csak egyetlen egy maradt állva, a leggazdagabb, Wessex.

A vikingek nagy bánatára, ennek uralkodójat Alfrédnak hívták. Az egyetlent, aki az angol történelemben kiérdemelte a Nagy melléknevet. A vikingek további bánatára Alfréd oldalán ott küzdött Bebbanburgi Uthred is, Cornwell Angolszász históriák című sorozatának főhőse. (E könyvekben legalábbis.)

Az Angolszász históriák a nagyszerű, élvezetes stílusban megírt kalandok mellett nem kevesebb célt tűz ki maga elé, mint az egységes Anglia tűzben kikovácsolódott létrejöttének elbeszélését. Tehát az egyszeri vikinges kalandregényekkel szemben nagyívű történelmi regénynek sem utolsó.

Uthred gyerekkorát a dánok között tölti, és ez a gyermekkor nem is lehetne boldogabb. A gyermekkoruktól harcra nevelt, hősi eszméktől fűtött, és a túlvilágon Odin mulatságokkal teli csarnokába készülő harcosok társasága ideálisabb nem is lehetne egy tetterőtől eltelt fiúgyermeknek. 

A 10. századi angol királyságok ezzel szemben éppen a kereszténység eszméje alatt nyögnek, amelynek papjai a szentek kultuszát túltolva minden örömöt száműznek a földi létből, vakbuzgósággal és bűntudattal töltve el követőiket.

Persze más köztük gyermekként felnőni, majd felnőttként öntudatra ébredve látni a vikingek valódi természetét, és az általuk elkövetett mérhetetlen pusztítást. Uthred így kénytelenen-kelletlen, még ha szíve néha felnevelőihez is húzná, hamarosan Alfréd oldalán találja magát. 

Az utolsó királyság megtévesztően könnyed mű. Az angol királyságokért küzdő két kultúra összeütközése állandó humorforrással szolgál. Az életörömtől viruló Uthred cinikus kommentárjai és kompromisszumokat nélkülöző életigenlése szöges ellentétben állnak Alfréd király udvartartásának, meg persze a korabeli Angliának az ájtatosságával. Igazából az utolsó királyság és persze a teljes sorozat legfőbb erénye maga Uthred alakja, aki félig-meddig mindenhol kívülállóként, sokkal pontosabban látja a dolgokat, mint a körülötte lévők.

Alfréd, aki vállára vette királysága megmentésének terhét, miközben még ennél is jóval nagyobb távlati célok lebegnek a szeme előtt, maga is ellentmondásos személyiség. Uthrednek legalább annyiszor meggyűlik vele a baja, mint Wessex ellenségeivel. Alfréd vallásos vakbuzgalma és hideg, számító elméje éles ellentétben áll kéjvágyó természetével. (Az Úr azonban megsegíti övéit: a paráznaságot kiválóan kordában tudja tartani egy jól időzített Crohn-betegség.)

Uthred, aki ugyancsak távolabbra tekint, az északi Northumbria felé, ahol nagybátyja által elorzott vára áll, legfőképpen bosszúra szomjazik. Azonban addig még sokat kell várnia. Előtte áll egyrészt a felnőtté válás, valamint legközelebbi célja, hogy harcossá váljon. Márpedig addig senki nem tudhatja magát annak, amíg nem bizonyított a rettegett pajzsfal első sorában. Amire persze jó lehetőséget biztosít a Wessexre zúduló Nagy Sereg. No meg Alfréd király is, aki hamar felismeri, hogy Uthrednek sokkal inkább hasznát látja a harcmezőn, mintha az egyházra bízná a neveltetését.

És persze Uthred előtt áll még egy terjedelmes könyvsorozat is, amelynek lendületes főhőse keresztül-kasul bejárja a korabeli angolszász királyságokat, gyalog, lóháton, hajóval, hol dánokkal, hol angolokkal a fedélzeten. Bernard Cornwell eközben nem feledkezik meg arról sem, hogy ahol szükséges, a politikai machinációkon és hadműveleteken túl elidőzzön a korfestő részleteken is. 

És arról sem, hogy olyan akadályokat és a történelemkönyvekből ismert ellenfeleket állítson Uthred útjába, amik/akik együttesen szavatoljanak egy elegáns könnyedséggel írt, mégis alapos történelmi hűséggel kidolgozott könyvsorozatot.

8.5/10

Bernard Cornwell: Az utolsó királyság (Angolszász históriák 1.)
Alexandria Könyvkiadó. 2021. 350 oldal

Kritika a sorozat 8. részéről:
Az üres trón

Ez is érdekelhet:
Bjorn Andreas Bull-Hansen: A viking

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük