Marjorie Liu – Sana Takeda: Monstress – A fenevad 5.: Hadiárva

Marjorie Liu - Sana Takeda: Monstress - A fenevad 5.: Hadiárva

A másság gyönyörködtet, ez tény. Ha minden és mindenki tökéletesen egyforma lenne, hát a világ sokkal kevésbé bizonyulna érdekes helynek. Ez az, amit a Föld bolygón sokan nem értenek. Először csak uniformizálni akarnak, aztán már a véleményed se lehet más; ezzel együtt jó eséllyel üldözni is kezdenek, majd a végén megpróbálnak eltörölni a föld színéről. Hány ilyen hely van ma is, a 21. század elején?

Ha a Monstress-világába látogatunk, ugyanezt tapasztaltjuk. Az Föderáció a legrosszabb, amit csak az ember kihozhat magából. Nácizmus a négyzetre emelve. Amikor már nem csak azért üldöznek egy fajt, mert kell egy légből kapott ellenségkép, amiről aztán egy idő után már saját maguk is elhiszik, hogy igaz, hanem a faj elpusztítása során mellékesen még mérhetetlen hatalomra is szert tesznek (a Monstressben ez az arcánok csontjaiból kinyert lilium.)

A Monstress szerteágazó, figyelemzavarosok számára valószínűleg megoldhatatlan leckét feladó cselekménye az ötödik kötet idejére olvasó-barátabbá szelídül, mivel lényegében egyetlen helyszínre koncentrál, az ostrom alá kerülő Ravenna városára.

Ha az emberi Föderációról a nácizmus jut eszedbe, akkor velük szemben felsejlik valaminek a hiánya: az összefogásé, amely szembeszáll a mérhetetlen gonoszsággal… Így aztán kedves hősünkre, a saját démonaival és előre elrendelt sorsával szembeszálló (mellékesen a világ megmentésére is rákészülő) Farkasvérű Maikára marad, hogy irányítsa alá vonja a vonakodó város védelmét.

A Monstress számos rétegének egyike az, hogy mekkora erőfeszítéseket követel megmaradni embernek, ha egy örökké vérre szomjazó ősi entitás lakozik a bensődben. Nos, egy ilyen lény városok ostroma során számos kísértést tapasztalhat meg. (Nem beszélve az extrém falatozást követő kajakómáról sem…)

Maika, élő lelkiismeretével, Kippával az oldalán hosszú úton jár a keserű öngyűlölettől önmaga elfogadása fele. Jelenleg még épp csak a cél szentesíti az eszközt-elvénél tart. A helyzeten az sem segít, hogy a Föderáció az élő lelkiismeretéből, a kisrókából is előhozza az állatot…

A Monstress világa mérhetetlenül összetett, legszívesebben minden kötet előtt újraolvasnád a korábbiakat, nem csak azért, hogy Sana Takeda pompázatos, barokk képkockáiban gyönyörködj, hanem, hogy felfrissítsd az emlékezeted. A nyolc-tíz különböző érdekcsoport közötti kusza viszonyok észben tartása ugyanis kivételes koncentrációt igényel.

Marjorie Liu láthatóan NAGYON hosszú távra tervez, hiszen nem átáll kötetről kötetre újabb távoli fenyegetéseknek vagy éppen régi mítoszoknak teret engedni, amelyek aztán bármikor hatással lehetnek a jelenre. Itt most éppen a tudós Tam Tam professzor által belengetett jagarákra gondolhatsz. De persze az is megtörténhet, hogy sosem hallasz többet róluk…

Gond azonban egy szál se, Farkasvérű Maikának így is maradt még annyi ellenfele, közéjük értve természetesen saját magát és néhány nagyon kedves barátját is, hogy egy életre elegendőek legyenek számára. 

8.5/10

Marjorie Liu – Sana Takeda: Monstress – A fenevad 5.: Hadiárva
Fumax Könyvkiadó. 2021. 176 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük