Mark Millar – John Romita Jr.: Ha/Ver – Harmadik könyv – Képregény – kritika

Ha/Ver - Harmadik könyv

Nos igen, ez igazából a második rész, csak a sorozatban előrébb vették a HitGirl című előzményt és beszúrták az első két gyűjteményes kötet közé. Mivel időrendben közöttük játszódik. Jó ötlet volt? (Már azon túl, hogy MINDIG baromság felrúgni az eredeti sorrendet.) Nem.

Itt el lehet olvasni, hogy miért. Az a kritika annak tudatában készült, hogy szerves folytatásról van szó, és így az természetesen el is hasalt. Túltolták rendesen.

No de akkor mi a helyzet a tényleges folytatással? El nem hiszed. Ezt is túltolták. Szóval, aki amiatt zsörtölődne, hogy a keverés-kavarás rendesen odaver a kontinuitásnak, az ne tegye. Nem érdemes, ez a rész még rosszabb.

Tulajdonképpen kár is volt vesződnöm ezzel a kritikával, majdnem elég lett volna belinkelni az előző etapról írtat és kész.

Ugyanaz a vérfürdő, ugyanaz a valóságtól elrugaszkodott, értelmetlen történet, amelyben a köznapi élet és a képregényes fantáziavilág egymásnak ütközik, és az előbbi veszít: egyszerűbben fogalmazva: komolyan vehetetlen az egész. Még képregényes szinten is. 

Vörös Köd, az előző rész ostoba fajankója visszatér, és kb. három hónap alatt behozva három évnyi növekedést, bosszút esküszik drága apukája gyilkosai ellen.

Hangsúly az ostoba fajankón. Egyszerűen nem hiszed el, hogy az a nyomorult képes volna ilyen mértékű bosszúhadjáratra.

Azt sem hiszed el, hogy felbérelt, profi verőlegények vígan lődöznék halomra a békés new yorki polgárokat, cuki kis ovisokat is beleértve. Hahó, 2011-ben járunk! Rudy Giuliani, mielőtt beállt volna Trump elnök cirkuszába bohócnak, azért helyre tette a Nagy Almát közbiztonság szempontjából. Szóval gépfegyveres ámokfutás farsangi maskarába öltözve: kizárt.

Mi van még?

Ja igen. Kis Dög legyőzhetetlen.

Ezenkívül talán még két dolog akad, ami megmenti a Ha/Ver harmadik részét a teljes befuccsolástól: Mark Millar párját ritkító kegyetlensége. Vannak a képregénynek ugyanis olyan momentumai, amik azért rendesen odavernek. A sok mészárlás közepette is mellbevágóak. Hogy mást ne mondjak Katie Deauxma-ra rendesen rájár a RÚD. (Elnézést.)

No és a történet vége is ügyes cliffhangerrel végződik. Eszi a kíváncsiság az egyszeri olvasót, hogy mi fog történni ezután. Miközben az is nyilvánvaló, hogy bármi is fog történni, ennél már csak mindenképpen jobb lehet.

6.7/10

Mark Millar – John Romita Jr.: Ha/Ver – Harmadik könyv.
Fumax Kiadó. 2019. 192 oldal

Ez is érdekelhet:

Mark Millar: Jupiter hagytéka
R. Remender: Orgyilkos osztály 1.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük