Arne Dahl: Valaki figyel – Könyv – kritika

Arne Dahl: Valaki figyel

Fogadok, te is kezded unni már a skandináv krimiket. Nem csoda, nagy részük unalmas nyavalygás. Kivéve persze Jo Nesbo-t (Birodalom) és Arnaldul Sigurdarsson Erlendur-sorozatát. Kivéve persze a legutolsó részét (Reykjaviki éjszakák), mert az már tényleg unalmas nyavalygás…

De hoppá! Mázlink van! A skandináv szerzők értelmesebb része felismerte, hogy a kutya se fogja őket olvasni, ha nem lehelnek némi életet a könyveikbe. E derék alkotók ezért új összetevőt kevertek alkotásaikba: az ÖSSZEESKÜVÉST!

Jó példa erre az Oxen-trilógia vagy éppen Beier felügyelő kalandjai

Kár, hogy mindketten jól pofára estek vele. 

Miért? Mert a skandináv jóléti államokban röhejesen veszi ki magát egy világjobbító szándékkal szőtt konspiráció. Pláne, ha az összeesküvők még teljesen feleslegesen gyilkolászni is elkezdenek. 

No de, mi a helyzet ebből a szempontból a Valaki figyellel?

Az öreg ördög tudja! Semmi biztosat nem állíthatunk, mivel csak a könyv legvégén döbbenünk rá lekoppant állal, hogy tessék, ez már megint egy nyavalyás ÖSSZEESKÜVÉS!

Addig csak azt tudjuk, hogy van egy irtó kegyetlen sorozatgyilkos, aki 15 éves lányokra specializálódott. Berger felügyelő rendesen odateszi magát, hogy elcsípje, de nem nagyon halad a dolog. Ekkor azonban a rendőrség látóterébe kerül egy TITOKZATOS nő, aki három korábbi tetthelyen is feltűnt…

A Valaki figyel első harmada gyors iramú, csavaros, rejtélyes és izgalmas thriller meglepő fordulatokkal. A fennmaradó rész átlagos krimi, ahol az iram még mindig gyors, az egyre butább fordulatok azonban szép lassan elveszik minden kedvedet. Nem csupán azért, mert a sorozatgyilkos utáni nyomozás egy elfuserált osztálytalálkozóra kezd emlékeztetni, vagy azért, mert a személyes érintettségnél csak egyetlen még FÁRASZTÓBB krimis klisé létezik, a dupla személyes érintettség, hanem mert a Berger & Blom-sorozat első részében minden túl van bonyolítva.

A szövegben – valószínűleg félrevezetésként- elhangzik az Occam borotvájára való hivatkozás. Fenti elv azt feltételezi, hogy általában mindig a legegyszerűbb magyarázat. 

Nos, a Valaki figyel kezdeti csavarjai, mint elég hamar kiderül, leginkább embertelenül bonyolult logikai bakugrások, melyek után a nyomozás ugyanott tart, ahonnét elindult. Értelmetlenek és erőltetettek. Ugyanúgy mint Berger & Blom ezt követő dacos magánnyomozása, amit hivatalos keretek között is simán meg lehetne ejteni. Vagy éppen ügyefogyott menekülésük a SEMMI (azaz saját értetlen kollégáik) elől. 

Az ügy pedig, amely korábban semerre sem haladt, hirtelen eszeveszett rohangálássá válik a kalapból random előrángatott nyomoknak köszönhetően. 

A tettes saját maga általi lebuktatása csak felteszi az i-re a pontot, miközben ő maga azon maximalista bűnelkövetők sorát erősíti, akik olyan irdatlan mértékben megnehezítik a saját dolgukat, hogy csoda, hogy egyáltalán hugyozásra jut némi idejük. (Rád nézünk, Tökéletes maradványok derék pszichopatája.)

És ha ez még nem lenne elég, a végére jön az ÖSSZEESKÜVÉS is, és kezdetüket veszik a szükségtelen gyilkosságok. (Vagy nyáladzó demenciások elővigyázatosságból történő kiiktatása mégsem az lenne?)

Arne Dahl Berger & Blom-sorozata pedig a sikeres repülőrajt után jelenleg éppen orral előre vitorlázik egyre lejjebb, hogy nagy valószínűséggel előbb-utóbb beleálljon a földbe.

6.9/10

Arne Dahl: Valaki figyel
Animus Könyvkiadó. 2021. 359 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük