John Hart: Hallgass! – Könyv – kritika

John Hart: Hallgass!

John Hart írásművészetével való eddigi és egyetlen találkozásomat A megváltás útján c. krimi jelentette. Amit – a zsáneren belül – semmiképpen nem neveznék rossz olvasmánynak. Így hát, azt feltételeztem, ez is bűnügyi regény. Még a hátoldali ismertetőt se olvastam el – így aztán jól pofán is vert a természetfeletti.

A történet első harmada kb. egy John Grisham-féle jogi krimi és egy természetfeletti história keveréke, mint amilyent Stephen King gyártott volna, mielőtt még lejött a szerről. Aztán a jogászkodás egyre jobban háttérbe szorul, az ügyvédek eltűnnek a balfenéken (köztük a szexi dög Leslie Green is sajna) és marad a megmagyarázhatatlan.

Szerencsére van mentődobás is: található még egy hangsúlyos, a teljes történeten végighúzódó motívum a könyvben, amely a barátság kérdését érinti. Hogyaszondja: ha van egy barátod, aki olyan számodra, mintha a testvéred lenne, kitarts-e mellette tűzön-vízen át? Avagy mikor jön el az a pont, amikor úgy érzed, már éppen eleget szívtál miatta.

A könyv eleje a természetfeletti vonatkozásában sokáig elég jól működik. Először, ugye, azon agyalhatsz, hogy mi az isten csudája garázdálkodik a posványosban. A LÁPI RÉM vagy éppen maga a mocsárlény? Aztán ott van a karizmatikus főhős is, aki, hát azért nem teljesen olyan mint a többi ember. Johnny Merrimon rejtélyességéhez hozzátesz a folytonos visszautalgatás is a 10 évvel korábbi kalandjaihoz (Elveszett remény) – pláne úgy, ha az a könyv ki is maradt.

Azért teljesen nem maradsz támpont híján, Johnny ellenlábasai, a Freemontle-család nőtagjai korábbi rabszolgák leszármazottai. (Aha, valami vudu-izé, gondolhatod.) A Merrimon és Freemontle-családok állandó acsarkodása azonban inkább csak átlátszó dramaturgiai eszköznek tűnik, amellyel a szerző a konfliktus-helyzetet kívánja fenntartani. Míg közben te pontosan tudod, milyen egyszerű is lenne a megoldás: Johnny és Cree mindketten bele vannak buzulva a mocsárba, hát költözzenek össze, lógassák a lábukat az iszapba és jószerencsét.

Persze a helyzet nem ilyen egyszerű, John Hart ennél rafináltabb író, semmi sem úgy alakul, ahogy várnád. A talányos események lassú felfejtése sokáig elég munícióval szolgál. Amikor azonban magyarázatot kapsz a megmagyarázhatatlanra, az sikeresen agyonvágja a könyvet. Amit egy fantasy zsánerben elbír a történet, az egy kortárs amerikai környezetben simán bizonyulhat egyszerű blőd marhaságnak is. Főleg, ha beszorozzák kettővel.

7.5/10

John Hart: Hallgass! (Johnny Merrimon 2.)
General Press. 2020. 458 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük