Daniel Silva: Az új lány – Könyv – kritika

Daniel Silva: Az új lány

Mennyire kínos már egy exszel (meg annak a főnökével) újra együtt melózni. Ennél már csak egy kínosabb van, ha az ex régen továbblépett, és te még mindig az érzelmeiddel nyaggatod. Na de ami még ennél is jóval kínosabb, ha az exed már eredetileg is csak pótlék volt, hiszen te igazából a főnökébe voltál belezúgva.

Jól van, lapozzunk, ezt a témát gyorsan letudjuk a könyv legelején.

Na de, basszus, akkor is, te átrepcsiznél Amerikából, hogy rájuk akaszkodj? Repcsizne a tököm, legfeljebb az Atlanti-óceán felé köpdösnék, vagy max. egy sörösüveget hajítanék abba az irányba…

Mindegy, hagyjuk.

Gabriel, immár mint a Moszad igazgatója az eggyel korábbi részben (ld. A másik nő) az amcsik helyett melózott. Most a szaudiak helyett teszi. És el nem hiszed, bazmeg, már megint terepen akciózik. Oké, most valamivel visszafogottabban, mert főleg Keller és Mihail vannak a tűzvonalban, de a rozoga, hátfájós Gabriel még így is számos alkalommal teszi ki magát teljesen feleslegesen életveszélynek. Hetvenegynéhány évesen…

Gabriel és csapata újra inkább csak nyomoz, mint kémkedik, ezúttal egy emberrablásból kiindulva, de nem azon a lassú és megfontolt módon, mint az eggyel korábbi részben. Ellenkezőleg, túl gyorsan történik minden. Gabriel ide-oda utazgat a nagyvilágban és jönnek sorban a régi ismerősök (kémfőnökök & bérgyilkosok) futószalagon, adják az infót, és Gabriel kinyomozza azt, amit ugyanúgy simán kinyomozna helyette a francia rendőrség is. Ráadásul az anyósülésen ott ül mellette Szaud-Arábia trónörököse. Komolyan mondom, már csak őfelsége az angol királynő hiányzik a hátsó ülésről, meg talán a moszkvai metropolita.

Az elrabolt lány utáni kutatás később azért a szokásos kémes keverés-kavarássá változik. S habár árnyalatnyival gyengébbre sikerült, azért majdnem ott van a szokásos minőség szintjén. Ha ez az első Allon-történeted, hát jól fogsz szórakozni (kivéve, te kis kópé, ha az iszlám vahabizmus elkötelezett híve vagy) A fentebb említett hibák is inkább csak az egyenletesen jó színvonalú előző részekhez viszonyítva lesznek szembetűnők.

Kivéve persze Sarah Bancroft gázos szerelmi vívódásait.

Gabriel megöregedett, nem vitás, és évei előrehaladtával egyre lágyszívűbb lett. És amellett egyre felelőtlenebb is. A kémes móka viszont működik most is, sőt most nem csak a korábbi történetek egy az egybeni kopija. Az aktuálpolitikai vonatkozások szokás szerint a legfrissebbek. (A könyv alapjait a Hasogdzsi-ügy, az oknyomozó újságíró Isztambulban történt meggyilkolásának valós eseményei szolgáltatják.)

Még a címmel is sikerül összehozni egy egészen elegáns csavart. A slusszpoén pedig, noha teljesen váratlan és kiszámíthatatlan (Silva nem szokott ilyesmit művelni) mégis megelégedéssel tölthet el. Vagy nem. Sőt, inkább csak nézel, mekkora szopás már.

7.9/10

Daniel Silva: Az új lány
Vinton Kiadó Kft. 2020. 400 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük