Marjorie Liu – Sana Takeda: Monstress – Fenevad 2.: Vér – Képregény – kritika

Marjorie Liu - Sana Takeda: Monstress – Fenevad 2.

Kevés olyan művel találkozni, ahol a világ megmentése a tét, és nem fullad az egész rövid úton a jó és rossz kiszámítható és egyhangú csetepatéjává. Farkasvérű Maika történetének esetében szerencsére nem ez a helyzet. Ez a világ ugyanis olyannyira összetett, hogy gőzöd sincs, hogy (egyelőre) kitől kit kéne megmenteni. Arkánok, emberek, ősök, istenek, macsekok!, mindegyiknek megvannak a maga céljai, és Maika, – igaz, egyre fogyatkozó testtömeggel, – e szövevényes viszonyrendszer közepette törtet előre, hogy választ kapjon olyan kínzó kérdésekre, mint hogy hol jó az, ha egy falánk szörnyeteg ébredezik a belsődben. Vagy, hogy mennyire tesz jót a mentális egészségednek, ha kora gyermekkorodtól gyilkosnak nevelnek.

(Hosszútávon talán semmi esetre, viszont ha beszólnak egy thyriai romkocsmában, mindkettő jól jöhet.)

Mindezt a blog eddigi legmagasabbra pontozott, tádámm-dádámm (8.7) és legszebben kivitelezett művének folytatásában (ld. Monstress – A fenevad 1: Ébredés).

A rajzolás minősége természetesen mit sem változott, ugyanolyan gyönyörűséges minden. A szereplők, ha éppen nem pompázatosak akkor cukik, az Imura fivérekről pedig (Seiziről legalábbis) a festett képkockákon keresztül is árad a karizma.

A történet a lenyűgöző nyitány nagyívűségét ugyan nem éri el, de azért szégyenkeznie sem kell. A második rész egyenesebb vonalvezetésű, kevesebb jelenetet kapnak a háttérben fondorkodó egyéb szereplők, így nem is áraszt el az előzményhez hasonlatosan az elsőre nehezen befogadható információözön.

És, ha az első kötetből esetleg nem lett volna nyilvánvaló, a girl power is rendesen bejátszik a történetben, a két szerző csajszi a legtöbb fontos pozícióba ugyancsak csajszit írt és rajzolt: hadvezér, hajóskapitány, az anyaszomorító boszorkány-apácák, királynők, – vagy éppen a Sámáncsászárnő akinek a machináció száz évek múltán is meghatározzák a szereplők sorsát – mind csupa nagypályás. Maikának fel kell tehát kötni a pendelyt, ha fél kézzel kívánja őket lecsapdosni a következő részben.

8.4/10

Marjorie Liu – Sana Takeda: Monstress – Fenevad 2.: Vér
Fumax. 2019. 160 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük