David Koepp: Hűtőkamra – Könyv – kritika

David Koepp: Hűtőkamra

A fószer, aki ezt a könyvet asztalra tette, olyan filmek forgatókönyvírója, mint a Jurassic Park és a Pókember. Mi következik ebből? Egyértelműen az, hogy a könyve olyan mint egy film. 

Egy B-film. 

Egy kevés helyszínen játszódó, kis költségvetésű B-film.

De hé, várjál csak!

Mindez a jobbik fajtából. Oké, az alaphelyzet teljesen sablonos: egy új, agresszív gombafaj terjeszkedni kezd az elfelejtett, katonai raktár mélyén. A nagydumás vesztes, akinek azért helyén van a szíve, álmai hölgye és a kicsit már rozoga, nyugdíjas megoldóember felveszik ellene a harcot.

Viszont azt, hogy a szerző profi, onnan tudod, hogy kb. két perc alatt megkedveled az összes főhőst (és kb.  a 70. oldaltól el is kezdesz komolyan aggódni Travis és Naomi miatt). Sőt még az antagonistát is megkedveled, aki nem más, mint hát… nos, egy gombatenyészet. Hála a bravúros, és nem utolsósorban nagyon vicces megszemélyesítésnek, a GOMBA hamarosan önálló szereplővé avanzsál. (A további szereplők között egy fejetlen csótány és egy döglött szarvas.)

Ha ez elsőre úgy hangzik, mint valami paródia, igazából nem az. A könyv humora a laza, szarkasztikus írásmódban rejlik, amitől sokszor nem bírod megállni a mosolygást.

Talán az egyetlen negatívum a gomba terjeszkedési sebességét illeti. Mint az tudnivaló ez általában meglehetősen komótos. Ellentétben a mi gombánkkal, ami ebben a regényben igazi sprinternek bizonyul. Ha nem vagy formában és nem kapkodod elég gyorsan a lábaidat, simán lestartol. Szóval a gomba terjeszkedését kreatívabb módszerekkel is meg lehetett volna oldani. De ez legyen a legnagyobb bajunk.

7.9/10

David Koepp: Hűtőkamra – Könyvkritika
XXI. század. 2019. 318 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük