Ingar Johnsrud: Kereszt – Könyv – kritika

Ingar Johnsrud: Kereszt

Kezdjük a jó hírrel: mintha a Beier főfelügyelő nem tűnne olyan szerencsétlen nyomingernek, mint az első két kötetben. Talán a szerző rájött, így a trilógia zárásánál, hogy könnyebb azonosulni egy kompetensebb főhőssel. Helyes. Skandináv krimi amúgy, tehát elvárás, hogy a főhős legalább egy kicsit nyomorult legyen, erre mi történik itt, kérem szépen? Egy egészen élvezhető, fordulatos és pörgős, az átlag nyammogós skandináv bűnregényt meghaladó történetbe csöppenünk.

És ez az érzésünk ki is tart kb. a könyv 65%-áig. Onnét azt gondolod, hogy a szerző átesett kicsit a ló túlsó oldalára, és kicsit túl sok a kavarc. Mondjuk, ugyanez volt az előző részél is. A nyomozás átbillen akció-thrillerbe, a pörgés pedig parányit túlpörög.

Na figyi, ilyenek vannak benne: iszlám terroristák, biológiai fegyverek, sima fegyverek, vallási fanatizmus, migránsok!, leszbikus szerelem, újságírás, hackerek, kábítószer, egy viking, aki ki tudja mi okból keveredett ide, a politika legfelsőbb szintje – mindez megfejelve egy sötét összeesküvéssel. Legalább három rendőr van személy személyesen érintve az eseményekben, de nyakig benne vannak ám a kulimászban mindahányan. És minden mindennel összefügg. Aztán van egy végtelenül bonyolult terv, de te tudod, hogy nincs az az úristen, hogy ilyesmi a való életben egy pillanatra is működjön. És akkor egy kicsit itt eleged is lesz a könyvből. Bár tény, ha eddig eljutsz, már végigolvasod, hogy kiderüljön, hogy keveredik ki Beier a csávából és a három csaj közül melyiket akasztja le.

Pedig hol van még akkor a sorozat ELPUSZTÍTHATATLAN svéd bérgyilkosa, akinek az állaga szegény Szent Sebestyénére hasonlít, és akinek egy műanyag maszk(!) takarja a fizimiskáját. Nyilván azért, hogy jobban beolvadjon a környezetébe. Ha ezt a 47-es ügynök meghallaná, feltehetően saját kezűleg verné agyon az ELPUSZTÍTHATATLAN svédet egy gitártokkal.

Azért, ha szereted az átlagosnál élénkebb skandináv krimiket és a bonyolult összeesküvés-elméleteket, biztos tetszeni fog.

7.7/10

Ingar Johnsrud: Kereszt (Fredrik Beier 3.)
General Press. 2019. 520 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük