Frank Schätzing: A pillangó zsarnoksága – Könyv – kritika

Frank Schätzing: A pillangó zsarnoksága

A túlírt és helyenként kissé ügyetlenke Raj után, amely egyébként nagyívű vízió arról, hogy a természet azt mondja, viszlát emberiség és jól seggbe rúg bennünket, a Hangtalant kezdtem még el Schätzingtől, de az kb. 30 oldal után kifordult a kezemből. olyan dögunalmas volt. És hoppá, láss csodát, azóta mintha megtanult volna írni ez a német jóember: míves stílus, kedvelhető, kidolgozott karakterek, fajsúlyos és aktuális mondanivaló, – bár néha ő sem tud ellenállni a túl hosszan kifejtett, bonyolult szóvirágoknak, amelyekbe alkalomadtán bele is gabalyodsz és kénytelen vagy visszaolvasni A pillangó zsarnoksága egy-egy csalingázó mondatát.

Ha nem lenne a legelső, horrorba hajló fejezet, azt hinnéd, hogy egy tök jó krimit olvasol, legalábbis kb. 150 oldalon keresztül, onnantól ugyanis high-techbe vált a történet, bár igazából ez sem válik a kárára. Luther és Ruth mind nagyon szerethetők, és különféle okból mindkettőnek muszáj szurkolni. A gonoszok pedig, precízen a hihetőség határain belül, eléggé durva arcok.

A pillangó zsarnoksága utolsó harmadát az akció uralja, ez a rész érezhetően kevésbé sikerült: túl sok szereplőt mozgat egyszerre, és az egymásba folyó fejezetek között nehezen követhető a váltás. Itt viszont kárpótol a jövőbe tett virtuóz látomás, ez a 10-15 oldal elgondolkodtató ízelítőt ad abból, mire számíthatunk mindannyian egy-két évtizeden belül a Föld nevű bolygón. (Nem sok jóra, annyit mondhatok.)

Ha egy történetben a multiverzummal jönnek neked, hát jó eséllyel lefogadhatod, hogy hamarosan teljesen érdektelenné válik a cselekmény: azt se tudod, hogy a sok lehetséges világ közül éppen melyikben kódorogsz és persze mindig minden helyrehozható. Schätzing szerencsére nem követi el ezt a hibát.

Ha pedig te is olyan hiszékeny fantaszta lennél, mint A pillangó zsarnoksága egynémely szereplője, az egyik leggenyább szereplő szépen fölhomályosít majd: a  mesterséges szuperintelligencia korában nem sok szükség lesz rád!

Szóval figyi: ha éppen azon ügyeskedsz, hogy fabrikálj egy kvantum-számítógépet otthon a sufniban, hát AZONNAL ÁLLJÁL LE!!!

8/10

Frank Schätzing: A pillangó zsarnoksága
Athenaeum Kiadó. 2018. 631 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük