Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú – Könyv – kritika

Leigh Bardugo: Six of Crows könyvborító

Fantasy és heist regény egyben? Igen. A kikötőnegyed legdurvább arcát megbízzák egy országokon átívelő akcióval. A célpont egy tudós, akinek a találmánya a mágia-használók erejét exponenciálisan megnöveli, cserébe villámgyorsan taccsra is teszi őket. Hát ez nem hangzik túl jól.

A Six of Crows első része a csapat összeállításáról szól. Ez frankó. A karakterek egyediek és emlékezetesek, helló, Kaz, Nyina és Kísértet! A helyszín, Ketterdam nyomornegyede megszólalásig hasonlít egy talán ma is létező holland város múltbéli, kissé kifacsart mására. (Limburg talán, vagy Utrecht, nem is t’om hirtelen.) Ami kicsit furcsa viszont, hogy az összes főszereplő tini. Hogy be lehessen zsákolni a hasonló korú célközönséget? Valószínűleg. Vagy csak egészen eddig nem jöttem rá, hogy ifjúsági (young adult) fantasyt olvasok. (Könnyen lehetséges.) A terv mégsem működik, mert az emberi elme, ez a csudálatos szerkezet folyamatosan korrigál, és a szereplők életkorát automatikusan 20 fölé javítja gondolatban. Ugyanis az elképzelhetetlen, hogy 15-17 éves ifjoncok ennyire pengék legyenek ennyi minden téren.

A második fele maga az akció. Kis, tizenhuszonévesekből álló csapatunk beszabadul Jégudvarba, A VILÁG LEGSZIGORÚBBAN ŐRZÖTT LÉTESÍTMÉNYÉBE és ott ámokfutásba kezdenek. Fel-alá grasszálnak egy vázlatos, kábé ezer kilométerrel arrébb felskiccelt terv alapján és az OTT TALÁLT eszközök segítségével a lá MacGyver nekilátnak a melónak. Aki szembejön, azt lenyomják. Mázlijuk van, A VILÁG LEGSZIGORÚBBAN ŐRZÖTT LÉTESÍTMÉNYÉBEN szinte alig lézeng őrség. Ha mégis arrafelé kolbászolnak néhányan, akkor mind tökhülyék. A könyv pedig itt ténylegesen is leszédeleg ifjúsági fantasybe. Hiteltelen és blőd fordulatok váltogatják egymást, te pedig csak nézel, hogy mi a szar. A Six of Crows két első fejezete alapján ugyanis ennek a sztorinak minimum egy mesteri átverésekkel tarkított, fordulatos rablós-betörős mókának kéne lennie, mint amilyen pl. a Nagy pénzrablás c. sorozat.

Ami valamelyest megmenti ezt a részt, azok az ide beékelt visszaemlékezések, amelyek néhány karakter mély tragikummal (és hülye félreértésekkel) teli előtörténetére nyílnak. Ezek érezhető kontrasztot képeznek a jégudvarbéli suta kergetőzéssel és a pocsék záró-fejezetekkel. Mintha csak Leigh Bardugo kitalálta volna ezt a nagyívű történetet, írta volna, írta gőzerővel, aztán a felénél egyszer csak, hopsz, megunta a sok szöszmötölést és aszonta, eh, baszok én rá, és onnantól már csak próbált minél előbb túl lenni rajta.

Azért a hibái ellenére a Six of Crows még mindig kenterbe veri a young adult zsáner nagy részét. Az első fele kifejezetten színvonalas írás, és nem jellemző rá a hasonló munkákat általában elárasztó folyamatos ostoba picsogás sem. De azért így is elég nagy kár érte.

Ja, és van benne egy DUPLA szerelmi szál is romantikakedvelőknek. Young adult módra leginkább csak epekedésből áll.

6.5/10

Leigh Bardugo: Six of Crows – Hat varjú (Hat varjú 1.)
Könyvmolyképző Kiadó. 2020. 566 oldal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük