John Maddox Roberts: Királycsel – Könyv – kritika

John Maddox Roberts: Királycsel - könyvborító

A jelenleg már több mint 10 kötetre rúgó történelmi-krimiszéria bevezető kötetében Decius, a római hierarchia alján álló hivatalnok egy meggyilkolt felszabadított rabszolga ügyében indít vizsgálatot. A kor: a római köztársaság válságának sűreje, i.e. 70. És mit gondolsz, kivel fut össze rögtön az első fejezetben? Bravó, kitaláltad: az ugyancsak a karrierje elején álló derék Gaius Julius Caesarral. Aztán persze később jönnek a korszak további közismert szereplői Nagy Pompeiustól kezdve Ciceróin át a csirkefogó Publius Clodius Pulcherig.

Noha a Királycsel elméletileg egy bűnūgyi regény, hiszen annak számos jellemzőjével rendelkezik (orvosszakértö, informátor, keményfiú sidekick) azért mégis inkább az az érzésed, hogy történelmi regényt olvasol. A nyomozás vékonyka szála nem túl izgalmas vagy eredeti (előfordul, hogy eléggé ügyetlenül közismert történeti tényeket használ arra, hogy tovább lendítse a cselekményt, helló, kalózok) és legtöbbször el is sikkad az aktuális politikai-történelmi viszonyok taglalása mögött. Már csak azért is, mert az ifjú Deciusnak az a RÖGESZMÉJE támad, hogy egy államellenes összeesküvés közepébe csöppent. És hogy mindenki ellene van. Mi van?

Az összeesküvés vádja később ki is pukkad és egyszerű politikai cselszövéssé degradálódik. Na tessék! Decius mégsem adja fel, tovább pörög az ügyön. Senki sem érti, miért BUZGÁRKODIK annyit egy nyomorult rabszolga ügyében. Senki. Te sem.

John Maddox Roberts SPQR-sorozatának első része leginkább egy nyomozós televíziós sorozat pilot-epizódjának tűnik, amely még diceg-döcög kicsit, de azért nem annyira nagyon rossz és reménykedsz benne, hogy majd előbb-utóbb magára talál.

Ami viszont egyértelműen a Királycsel javára írható, az a teljes mértékben hitelesnek tűnő korrajz. A hasonló zsánerben mozgó Gordianus-sorozatot például ennek hiánya miatt hagytam abba. Balszerencséjére ugyanis nem sokkal előtte olvastam végig Colleen McCullough monumentális Róma-sorozatát, és hát azzal szemben villámgyorsan elvérzett.

Ezzel a könyvvel nem ez a helyzet. Sőt. Szervesen a szövegbe simulva szinte minden második bekezdésre jut valami olyan információ, ami segít, hogy világosabban álljanak előtted a korszak politikai és közéleti viszonyai vagy úgy érezd, te is ott lófrálsz a buzgómócsing Decius oldalán Róma szűk, kővel burkolt ösvénynél alig több utcácskáin.

6.9/10

John Maddox Roberts: Királycsel (SPQR 1.)
Művelt Nép Kiadó, 2018. 304 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük